Suiker

Suiker, dat is slecht voor uw tanden

Van jongs af aan eten we suiker, veel suiker. Het staat vast dat we alleszins te veel van de zoetigheid consumeren. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid, de grote hoeveelheden suiker – regelmatig ingenomen tijdens de dag- tasten ook ons gebit aan. Groot en klein houden er gaatjes aan over, de schade aan je gebit kan erg groot zijn. Lees hier waarom suiker een probleem is voor uw gebit en hoe u het probleem bij de wortel aanpakt.

Suiker en je gebit: hoe werkt dat precies?

Als de suiker in je mond belandt, dan gaan de bacteriën en het speeksel in je mond aan het werk. Deze combinatie leidt tot tandplak. Als er tandplak op de tanden zit, kan deze het glazuur oplossen, wat leidt tot gaatjes bij herhaalde innames van suiker. Dat moet u absoluut vermijden. Om bacteriën en tandplak op de tanden te bestrijden, poetst u na het eten, en na een tijdje te wachten, uw tanden.

Gezonde keuzes maken

Zoetigheid is zoetigheid. De meeste mensen lusten wel chocolade of snoep. Het komt erop aan om te kiezen voor gezond eten en zeker de herhaalde innames zoveel mogelijk te vermijden. Suiker moet je links laten liggen, niet alleen omdat het slecht voor je gebit is, het maakt ook dik. En dat doet het veel beter dan vet, dat is nu wel wetenschappelijk bewezen. Waar moet je dan op letten? Snoep en chocolade, dat spreekt voor zich dat er suiker in het spel is. Frisdanken bevatten soms grote hoeveelheden suiker, denk maar aan de twaalf lepeltjes suiker in één Coca-Cola. En pasta, rijst, brood en chips? Zij kunnen behoorlijke schade aanrichten omdat ze zetmeel bevatten (en zo gaatjes veroorzaken). Houd rekening met vruchten en vruchtensappen, die suikers bevatten. Zure vruchten verminderen de weerbaarheid van uw tandglazuur. En als je koffie of alcohol drinkt, dan krijg je niet alleen suikers binnen maar je mond droogt tevens uit. Dat kan ook tandbederf met zich meebrengen.

Blijf alert, de verleiding is overal

U kent het, dat snoepje kunt u niet laten liggen. Het is helaas zo makkelijk om het op te eten. Of dat kopje koffie met twee (!) suikerklontjes. U wilt een gezond gebit houden? Beperk de herhaalde dagelijkse inname van suiker en weet wat u eet en/of drinkt. Let op wat u consumeert tijdens de dag en ’s avonds en beperk het aantal momenten dat u eet. Dan kunt u gerust pasta, rijst en brood eten. Kies voor water eerder dan frisdrank. Laat de chocolade voor wat het is. Uw gebit zal u eeuwig en altijd dankbaar zijn, een heel leven lang.

Bent u op zoek naar een tandarts? Tandproblemen? De tandartsen van Dental Care Clinic helpen u graag verder. Maak vandaag nog een afspraak op het nummer 03/231.64.68 of e-mail ons via dentalcareclinic16a@gmail.com.

Call Now ButtonTEL: 03 231 64 68